Wat zijn de verschillende technieken voor waterbehandeling?

Een droge huid, irritatie of jeuk; wanneer je last hebt van een gevoelige huid, dan kun je lichaam negatief reageren op kalk in het water. Wanneer de waterkwaliteit onvoldoende is, dan is het belangrijk om een waterbehandeling toe te passen. Dit geldt voor particulieren thuis, maar ook voor de industrie (proceswater) en de agrarische sector. Het gaat hierbij vaak om ongewenste bestanddelen zoals ijzer, kalk of algen. Je wilt dit graag voorkomen en daarom is het goed om regelmatig het water te controleren en/of bepaalde technieken toe te passen om dit te verhelpen. In dit artikel praten we je graag bij over de verschillende waterbehandeling-technieken.

Gebruik van waterverzachters

Een veelgebruikte waterbehandeling is waterverzachting via ionenuitwisseling. Deze verzachter bevat een reservoir kunstharsen. Wanneer er vervolgens hard water doorheen stroomt, dan worden de ionen uitgewisseld tegen natriumionen in het hars. Op deze manier wordt de calcium- en magnesium gehalte verlaagd en ontstaat er water met een laag kalkgehalte wat zachter aanvoelt. Om dit te bewerkstelligen, is de keerklepcontrole toegevoegd bij de watercontrole van bedrijven. Dit is een vast onderdeel in het legionellabeheersplan waarbij jaarlijks de keerkleppen van de drinkwaterinstallatie worden gecontroleerd. Het is namelijk belangrijk dat bacteriegroei in de harsen beperkt blijft. Het kan namelijk zo zijn dat de harsbolletjes op den duur verzadigd raken waardoor er een regeneratie moet plaatsvinden.

Omgekeerde osmose

Er zijn bepaalde drinkwatersystemen die werken volgens de omgekeerde osmose. Dit zorgt voor een intense zuivering van het drinkwater. Zo wordt het membraan gebruikt als filter wat veel opgeloste stoffen uit het water filtert. Dit is een vrij goedkope manier om water te zuiveren en wordt dan ook veel gebruikt voor bereiding van drinkwater. Dit water kan bijvoorbeeld komen uit zeewater of voor stoomketels en zuivering van afvalwaters. De membranen houden nitraten en andere onzuiverheden tegen. Het toestel bevindt zich vaak onder de gootsteen en is gekoppeld aan de keukenkraan. Wanneer het water te hard is, dan werkt het toestel niet waarbij het van belang is om eerst een waterverzachter te plaatsen.

Antikalksysteem

Of je nu thuis bent of in een ander bedrijfsgebouw, hygi├źne is een zeer belangrijke factor om rekening mee te houden. Zo is een antikalk toestel ook een goede optie voor waterbehandeling, waarbij elektromagnetische velden impulsen geven aan het water. Op deze manier kan kalk zich niet meer afzetten op leiding en/of boiler wanden. Het gevolg? De samenstelling van het water veranderd niet, maar zal nu geen gevaar meer vormen. Het plaatsen van magnetische waterontharders is dan ook een ideale (en goedkope) techniek voor het reduceren van calcium en magnesium in drinkwater.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *