Voordelen van ergonomisch werken

‘Ergonomisch werken’: je hebt er vast al eens van gehoord. Maar wat is ergonomisch werken precies? In dit artikel ga ik daar dieper op in. Ik vertel je over de verschillende fysieke en mentale voordelen en ik geef tips waarmee je je eigen (thuis)werkplek een ergonomisch kunt maken. Lees gauw verder!

Ergonomisch werken en de vele voordelen

Door ergonomisch te werken, werk je met de juiste, gezonde werkhouding. Als we bijvoorbeeld kijken naar een kantoorbaan, dan kun je je voorstellen dat het verre van gezond is om van 9 tot 5 achter een bureau te zitten. Dat geldt natuurlijk al helemaal als je houding ook nog eens verkeerd is. Daarom is je houding zo van belang. Werken met een goede houding doe je bijvoorbeeld met een zit/sta-bureau, maar er zijn meerdere manieren om op een ergonomische wijze aan het werk te gaan (hierover vertel ik je onder het volgende kopje meer!).

Een ander kenmerk van ergonomisch werken is het nemen van voldoende rustmomenten. Als je zittend werkt, ga dan bijvoorbeeld ieder uur even een stukje lopen. Door voldoende mentale en fysieke herstelmomenten in te lassen, verklein je de kans op zowel fysieke als mentale klachten. Hierdoor wordt de kans op verzuim kleiner. Daarnaast wordt het werkplezier vergroot en stijgt de productiviteit. Dit maakt dat ergonomisch werken bevorderend is voor zowel werknemer als werkgever.

Wil je meer weten over ergonomisch werken en de vele voordelen ervan?

Zo maak je je eigen werkplek een stukje ergonomischer!

Je eigen werkplek een stukje ergonomischer maken kan op verschillende manieren. Zoals ik eerder in dit artikel al aangaf, kun je bijvoorbeeld een zit-sta bureau aanschaffen. Je kunt ook een laptopstandaard aanschaffen zodat je je nek minder belast, of je kunt gaan voor een ergonomische monitor. Een ergonomische monitor is in hoogte verstelbaar en kun je dus naar wens instellen. Net als met een laptopstandaard verbeter je hierdoor je werkhouding. Meer informatie over de beste monitor voor thuiswerken vind je op de website van Start24.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *