Verhuizen naar Duitsland

In 2020 verhuisden meer dan 3200 Nederlanders naar de oosterburen. Na België het populairste land om naartoe te emigreren. Stel dat je het ook ziet zitten om Nederland te verruilen voor het prachtige Duitsland, waar moet je dan beginnen? In dit blog vind je informatie over het emigreren, van aanvraag bij de overheid tot simpelweg een pakket verzenden naar Duitsland.

Aanvraag bij de overheid

Omdat Nederland goed verbonden is aan haar buurland Duitsland, is het niet nodig om een visum aan te vragen wanneer je gaat emigreren. Wat je wel nodig hebt, is een bewijs van inkomen. Daarmee laat je zien dat je zelfvoorzienend bent en niet afhankelijk hoeft te zijn van een sociale bijstand vanuit de Duitse overheid. Daarnaast zal je een ziektekostenverzekering moeten inleveren, zodat je kan bewijzen dat je bent verzekert in geval van nood.

Het kan natuurlijk zo zijn dat je in Duitsland gaat wonen, maar in Nederland blijft werken. Dit betekent gelukkig niet dat je dan ook twee keer belasting moet betalen over jouw inkomen. Wel is hier een speciale regeling voor gemaakt door de beide overheden. Alle informatie hierover vind je op de website van de belastingdienst.

Het verhuizen

Als je gaat verhuizen is het logisch dat jouw spullen van de ene plek naar de ander moeten. Een verhuisdoos of ander pakket versturen naar Duitsland kan natuurlijk door jouzelf gedaan worden, maar hiervoor kan je ook een erkende verhuizer inzetten. Het voordeel hieraan, buiten al het werk dat het scheelt, is dat je spullen zijn verzekert. Mocht er iets kapot gaan, dan regelt het verhuisbedrijf de compensatie. Hier hangt uiteraard wel een prijskaartje aan. Een uurloon van een verhuizer ligt tussen de 35 en 60 euro. Voor een verhuizing naar Duitsland zijn ongeveer twee verhuizers nodig. Daarbovenop komt het kilometertarief, die schommelt tussen de 50 cent en de 1 euro.

Auto meeverhuizen

Mocht het zo zijn dat je jouw auto mee wil brengen, dan is het nodig om de Nederlandse verzekering op te zeggen en over te gaan op een Duitse verzekering. Vanaf dat moment meld je je auto aan en betaal je wegenbelasting aan de Duitse overheid. De zogeheten KFZ Steuer. De hoogte van deze belasting wordt bepaalt aan de hand van het type auto en motor.

Al met al is emigratie naar Duitsland een vrij makkelijke opgave. Het kost wat administratief werk, maar in vergelijking met veel andere landen op de wereld is het appeltje eitje. Duitsland is een prachtig land en dus is het geen wonder dat zoveel mensen jaarlijks deze stap nemen. En als het niet bevalt, kan je gelukkig zo weer terugkeren naar ons kikkerlandje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *