Starten als zzp’er? Houd hier rekening mee!

Bent u van plan om binnenkort als freelancer voor uzelf te starten? Dan heeft u vast al het een en ander uitgezocht over de stappen die u moet nemen en waar u op moet letten. Toch zijn er altijd een aantal zaken waar extra goed rekening mee moet houden. Daarom zetten wij deze vandaag voor u op een rij.

Administratie als zzp’er

Ten eerste is een groot verschil tussen het werken in loondienst en voor uzelf werken dat u uw eigen administratie bij dient te gaan houden. Dit kan nogal eng klinken, maar in werkelijkheid valt het best mee. Echter kan het, zeker als uw bedrijfje wat gaat groeien en u meer klussen heeft, wel wat tijd in beslag nemen. Daarom is het belangrijk om hier rekening mee te houden en uw administratie goed in te plannen. Zorg ervoor dat u de administratie vanaf het begin af aan goed bijhoudt, zodat het overzichtelijk blijft en u er nooit te veel werk aan heeft. Wordt het op een gegeven moment te veel worden om uw eigen administratie bij te houden, dan kunt u iemand hiervoor inhuren. Dit kost natuurlijk wel geld, dus het is aan uzelf om de afweging te maken of de kosten opwegen tegen de tijd die u bespaart.

zzp

Verzekeringen regelen

Daarnaast is het belangrijk om direct als u aan de slag gaat als zzp’er uw verzekeringen te regelen. Dit werkt echter ook net wat anders dan wanneer u in loondienst werkt. Wanneer u voor uzelf werkt, zult u waarschijnlijk de volgende verzekeringen afsluiten: de arbeidsongeschiktheidsverzekering en de bedrijfsaansprakelijkgheidsverzekering. De eerste hiervan, in het kort meestal AOV genoemd, is een verzekering die ervoor zorgt dat wanneer u plotseling niet meer kunt werken, u toch nog doorbetaald wordt. Tegenwoordig is deze verzekering verplicht voor zzp’ers, omdat u niet door een werkgever of de overheid gedekt kan worden wanneer u plotseling niet meer kunt werken. Wanneer u een AOV voor zzp afsluit, is het belangrijk dat u op een aantal zaken let, zoals de dekking en de eindleeftijd van de verzekering. Zorg dat u de aanbieders van de AOV goed vergelijkt, want een AOV is een dure investering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *