Douglas hout: wat is dat?

Douglas hout, heb je daar wel eens van gehoord? Als je een beetje een doe-het-zelver bent, wil je deze houtsoort vast leren kennen. Het is de afgelopen jaren erg populair geworden. Doordat het eenvoudig te bewerken is en voor een niet-hardhoutsoort duurzaam is, is het een goede keuze als je iets wil bouwen voor je tuin. Of als je een nieuwe vloer wil leggen of een meubelstuk wil bouwen. Lees hier wat meer over Douglas hout en de eigenschappen en toepassingen ervan. 

Wat het is

Douglas hout komt uit Noordwest-Europa en heeft een roze-achtige tint met een warme uitstraling. Het is een naaldhoutsoort, sterk en stevig, waardoor het voor veel verschillende toepassingen bruikbaar is. Ook heeft het hout van nature een hoge duurzaamheid. Onbehandeld en boven de grond gaat het wel 10 tot 15 jaar mee. Het hout vergrijst dan na verloop van tijd een beetje. Dit kan echter tegengegaan worden met beits. Als je dit niet duurzaam genoeg vindt, kom je al gauw uit bij hardhout. Maar voor veel doeleinden is Douglas hout prima. 

Toepassingen

Het hout wordt veel gebruikt voor buitentoepassingen. Dat komt doordat het lang meegaat en goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken voor schuttingen, veranda’s of bruggen. Maar ook voor meubels, een plafond of een vloer is het zeer geschikt. Of bouw er een tuinhuis van, in de vorm van een schuurtje of een boomhut voor kinderen. Een overkapping is ook een populaire toepassing. Doordat het hout stevig is, is het hier heel geschikt voor. 

Eigenschappen

Douglas hout heeft een aantal kenmerken, die fijn zijn om te weten als je erover nadenkt om douglas hout te gebruiken. Zo is het een van de hardste houtsoorten in Europa. En na droging blijft het hout steeds nog harder worden. Het heeft een fijne, tot matig grove nerf. Een handige eigenschap van Douglas hout is dat het makkelijk te bewerken is. Daar staat het ook om bekend. Het is goed te verlijmen, bewerken en af te werken. Het hout heeft dus van nature een roze-achtige gloed, maar die verdwijnt na een tijdje en dan vergrijst het hout naar een meer blauwgrijze kleur. Dit is gelukkig te voorkomen als je dat niet wil, door het hout te beitsen of impregneren.    

Met deze kennis kan je een goede inschatting maken over deze houtsoort en of het geschikt is voor jouw plannen. Schakel bij twijfel altijd een medewerker in van de winkel waar je het hout wil gaan kopen, en dan komt het goed. Klussen maar! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *