De belangrijkste voor- en nadelen van geluidspanelen

Wanneer een ruimte last heeft van een slechte akoestiek, dan kan dit nadelig zijn om in rust te kunnen werken of een goed gesprek te volgen. Gelukkig bieden akoestische wandpanelen hiervoor een handige oplossing. Door middel van geluidsabsorberende panelen te installeren aan de muren, plafond en de vloer kan je ervoor zorgen dat de algehele geluidskwaliteit wordt verbeterd. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van geluidspanelen.

Voorkom echo’s en achtergrondgeluiden

Wanneer er gekozen wordt om akoestische wandbekleding te installeren, dan zullen echo’s en achtergrondgeluiden aanzienlijk worden verminderd. Dit doen ze niet door het geluid te blokkeren, maar door het juist te absorberen. Dit is vooral handig om geluiden aan te pakken die voortkomen uit de dezelfde omgeving. Geluidsabsorptie biedt dus een geschikte oplossing om verandering te brengen in slechte akoestische omstandigheden die leiden tot weerkaatsing van de geluidsgolven.

Een nieuwe uitstraling

Naast het feit dat geluidspanelen uitstekend geschikt zijn om te zorgen voor een betere akoestiek, zijn ze ook een smaakmaker voor elke ruimte! Geluidspanelen zijn namelijk beschikbaar in talloze kleuren, materialen en texturen. Je kan zelfs aan de slag gaan met je eigen visuals, om je kamer van een unieke uitstraling te voorzien.

Brandgevoeligheid

Aangezien akoestische wandpanelen voornamelijk bestaan uit polyurethaan, komt er bij een onverhoopte brand een hoger rookniveau vrij. Het is hierom belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen om brandgevaar zorgvuldig te minimaliseren. Niet alle geluidspanelen zijn overigens even brandgevoelig en elke specifieke situatie heeft zijn eigen vereisten. Vraag een akoestisch adviseur daarom altijd meer informatie over de materiaaleigenschappen van de geluidspanelen in kwestie.

Niet effectief bij verkeerde plaatsing

Het is belangrijk dat geluidspanelen op de juiste manier geplaatst worden om akoestische zwaktes te voorkomen. Wanneer geluidspanelen niet goed worden geïnstalleerd, dan ontstaan er openingen in de akoestiek waardoor geluid niet voldoende geabsorbeerd kan worden. Het is daarom aan te raden om professionals in te huren voor de installatie, zodat de reflectiepunten van de geluidspanelen optimaal benut kunnen worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *